a Estrès i conciliació

Tots alguna vegada a la nostra vida hem sofert estrès. Estrès pels estudis, pel treball, per problemes familiars o de salut…a cada persona li afecta i ho percep d’una manera diferent. Però, com pot afectar l’estrès en el meu cos? A continuació enumerem algunes de les afectacions:

PELL

Els nervis i la tensió que produeix l’estrès moltes vegades es tradueix en una resposta inflamatòria del cos i pot produir taponament dels porus. S’acumula grassa, es formen punts negres i pot ser que una de les respostes a l’estrès sigui aparició d’acne.

BOCA

Càries, sensibilitat dental… què té a veure amb l’estrès? L’estrès afecta al sistema immune i això fa que es produeixi menys saliva amb el que els àcids es disparen i les dents i genives es veuen perjudicades.

Una altra de les conseqüències de l’estrès és el bruxisme. Notes que en despertar-te als matins tens dolor mandibular? Això es deu principalment a estrènyer les dents o cruixir-los inconscientment.

PÈL

L’estrès afecta al creixement del pèl i l’aparició de cabells blancs. Es deu a una pèrdua de la substància que dóna color als fol·licles pilosos.

SOMNI

Generalment l’estrès ve associat amb nerviosisme i ansietat. L’alteració del sistema nerviós fa que no puguem dormir normalment i que moltes vegades necessitem ajuda de productes naturals com la valeriana o la melatonina per poder dormir millor.

ALTERACIONS EN EL PES

L’estrès pot produir increment de pes i fins i tot obesitat. L’estrès generalment ens porta a ingerir més calories per calmar el nostre nerviosisme o ansietat. No obstant això, existeix la possibilitat que l’estrès ens redueixi l’apetit o que el ritme accelerat porti a una hiperactivitat de la glàndula tiroide (estimula l’eliminació de calories amb major rapidesa i ens fa perdre pes).

OSSOS I MÚSCULS

La constant tensió fa que músculs i ossos quedin ressentits. Possiblement si estem sota molt estrès puguem tenir dolor o problemes de mobilitat.

PROBLEMES CARDIOVASCULARS

Colesterol, pressió arterial, problemes en la circulació, augment del ritme cardíac són algunes conseqüències greus de l’estrès.

PROBLEMES DE L’APARELL DIGESTIU

Restrenyiment, diarrea, gasos, dolor abdominal, acidesa i reflux, intestí irritable i ulceres són alguns dels problemes de l’aparell digestiu derivats de l’estrès. Aquests problemes podrien derivar-se d’una alteració a la hormona  “Cortisol”.

NIVELLS DE GLUCOSA

Estar exposat a un estrès constant podria derivar en un desenvolupament de resistència a la insulina (dificultat de l’organisme per utilitzar de manera efectiva la insulina que serveix per regular els nivells de sucre en la sang). En les persones que pateixen diabetis podria agreujar el quadre clínic.

CERVELL

El cortisol, l’hormona principal de l’estrès, impacta de forma negativa l’escorça frontal del cervell, responsable d’ajudar a prendre decisions i conservar la memòria.

Existeixen altres parts del cos en les quals l’estrès pot manifestar-se, però aquestes són les conseqüències que millor es poden observar o detectables en un inici. Per tot això és important conèixer els senyals d’alarma per poder prevenir i intervenir en un estat d’estrès perquè l’impacte del mateix sigui el més baix possible.

Deixa un comentari

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages