Ansietat

TRASTORNS D’ANSIETAT

Què és l’ansietat?

L’ansietat es caracteritza per una gran inquietud, intensa excitació i una extrema inseguretat. La por és una resposta emocional a una amenaça imminent, real o imaginària, mentre que l’ansietat és una resposta anticipatòria a una amenaça futura. Els trastorns d’ansietat es diferencien de la por o l’ansietat normal per ser excessius o persistir més dels períodes de desenvolupament apropiats.

Weeping Woman 1937 by Pablo Picasso 1881-1973

Es tracta d’una reacció emocional normal necessària per a la conservació dels individus i de la nostra espècie. No obstant això, quan les reaccions d’ansietat a determinats estímuls aconsegueixen nivells excessivament alts, aquesta ansietat pot arribar a ser poc adaptativa i fins i tot arribar a ser considerada patològica. És en aquest punt on apareixen els trastorns d’ansietat.

És important destacar que l’ansietat es relaciona tant amb trastorns físics com a trastorns mentals. Dels primers destaquem els trastorns cardiovasculars, trastorns digestius, trastorns dermatològics i uns altres tals com a cefalees tensionals, dolor crònic, trastorns crònics que amenacen la qualitat de vida o els trastorns en els quals el dolor juga un paper important. Respecte als trastorns mentals  els més freqüents són els trastorns d’ansietat, no obstant això també relacionem l’ansietat amb trastorns de l’estat d’ànim tals com la depressió, addiccions (tabac, alcohol, cafeïna, noves tecnologies…), trastorns de la conducta alimentària (trastorn per afartament, anorèxia, bulímia), entre altres.

Els trastorns d’ansietat s’identifiquen per presentar crisis d’angoixa o atacs de pànic. Es presenten principalment amb els trastorns d’ansietat com un tipus particular de resposta a la por, encara que no solament es limiten als trastorns d’ansietat sinó que també poden ser observades en altres trastorns mentals. Quan parlem de crisi d’angoixa estem parlant del mateix que un atac de pànic, és a dir, són sinònims. Una crisi d’angoixa es defineix com l’aparició temporal i aïllada de por o malestar intensos, acompanyada de quatre dels següents punts que es mostren a continuació, que s’inicien bruscament i aconsegueixen la seva màxima expressió en els primers 10 minuts:

 1. Palpitacions, sacsejades del cor o elevació de la freqüència cardíaca
 2. Sudoració
 3. Tremolors o sacsejades
 4. Sensació d’ofec o falta d’alè
 5. Sensació d’ennuegar-se
 6. Opressió o malestar toràcic
 7. Nàusees o molèsties abdominals
 8. Inestabilitat, mareig o desmaio
 9. Sensació que el què vius no és real o d’estar separat d’un mateix
 10. Por a perdre el control o tornar-se boig
 11. Por a morir
 12. Sensació d’entumiment o formigueig
 13. Esgarrifances o sufocacions

Els trastorns d’ansietat es diferencien de la por o l’ansietat normal propia del desenvolupament per ser excessius o persistir més enllà dels períodes de desenvolupament apropiats. A continuació, enumerem els diferents i més destacats trastorns d’ansietat existents sobre la base del Manuel Diagnòstic i Estadístic dels Trastorns Mentals (DSM-5):

 • Trastorn d’ansietat per separació
 • Mutisme selectiu
 • Trastorn de pànic
 • Trastorno d’ansietat generalitzada
 • Agorafòbia
 • Trastorno d’ansietat social (Fòbia social)
 • Fòbia específica